Anmälan
Med anledning av samhällsläget i Sverige och den ökade kriminaliteten kommer några utvalda utbildningstillfällen under 2024 att fokusera på temat Gängkriminalitet. Få med dig nya verktyg i hur du kan bemöta klienter som befinner sig i, eller som lämnat gängkriminalitet, och få möjlighet att diskutera med kollegor och experter på ämnet.
Utbildningsdagen är helt kostnadsfri där kaffe, frukostsmörgås och lunch ingår.
Välkommen med din anmälan!
Dagens agenda
08.00 Registrering och morgonkaffe inkl. smörgås.
09.00 Allmän information om dagen.
09.15* Vägen ut: En personlig berättelse om att bryta mönster
Mehdi Adnan Mossas föreläsning ger en djup inblick i missbruk och kriminalitet med utgångspunkt i hans egna erfarenheter och yrkesroll. Han belyser riskfaktorer för unga i dysfunktionella familjer med hederskontext och analyserar drivkrafter och motgångar i kriminella miljöer, inklusive organiserad brottslighet som Mc-gäng och förortsgäng.
Fokus ligger på förebyggande åtgärder, där Mehdi presenterar konkreta förslag baserade på forskning och sina egna erfarenheter som familjebehandlare. Han delar även insikter om vägen ut ur kriminalitet och framgångsfaktorer för unga och vuxna avhoppare. Mehdis engagemang som operativ chef på avhopparverksamhet ger föreläsningen praktisk relevans och gör den inspirerande och handlingsinriktad. Sammantaget är det en tankeväckande resa från utmaningar till lösningar och hopp.
10.15 Förmiddagskaffe och besök hos utställare.
11.00* Gäng och våldets funktioner
Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete och har studerat gäng i ett flertal studier. För närvarande arbetar han med frågan om varför skjutningar i gängmiljön är så mycket vanligare i Sverige än i jämförbara andra Europeiska länder. Under föreläsningen kommer Forkby att lyfta fram förhoppningar och myter kring gänganslutningen, samt vad våldet har för olika funktioner.
12.15 LUNCH
13.15* Hur samarbetar polisen i Malmö effektivt med kommunala verksamheter kring unga kriminella?
Poliserna Daniel Mårtensson och Tomas Aggebrandt har länge varit aktiva i arbetet med att lyfta och synliggöra de problem som finns kring olika individer i samhället, för att skapa förutsättningar för ett bättre och mer effektivt arbete för socialsekreterare inom ramen för socialtjänstlagen.
Daniel Mårtensson, kommunpolis på lokalpolisområde norr i Malmö och koordinator i GVI (sluta skjut) redovisar implementeringen av sluta skjut i Malmö och hur samarbetet sett ut mellan kriminalvården, socialtjänsten och polisen. Han kommer även att beskriva vilka vägar ut ur kriminalitet som i dagsläget finns tillgängliga via SIG och Avhopparverksamheten.
14.15 Eftermiddagskaffe och besök hos utställare.
14.45* Forts. Hur samarbetar polisen i Malmö effektivt med kommunala verksamheter kring unga kriminella?
Tomas Aggebrandt, områdespolis i södra Malmö med ansvar för tidigt förebyggande arbete i särskilt utsatt område, kommer att delge erfarenheter från sitt samarbete med socialtjänsten, skola och föräldrar kring unga personer och vikten av tidig upptänkt i arbetet mot gängkriminalitet.
15.45 Utvärdering av dagen och avslut.
* Med reservation för ändring i talarordningen