Anmälan
Dagen vänder sig till dig som placerar inom skyddat boende, arbetar med våld i nära relationer, avhopparverksamhet eller som på annat sätt är verksam inom skydd och säkerhet, och syftar till att diskutera och utbyta erfarenheter för att tillsammans öka kunskapen och kvaliteten i branschen.
Utbildningsdagen är helt kostnadsfri där kaffe, frukostsmörgås och lunch ingår.
Välkommen med din anmälan!
Dagens agenda
08.00 Registrering och morgonkaffe inkl. smörgås.
09.00* Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Camilla Waltersson Grönvall föreläser och besvarar frågor från publiken. Mer information kommer inom kort!
09.30 Allmän information om dagen och SSILs tjänster
10.00 Förmiddagskaffe och besök hos utställare.
11.00* Sara Skoog Waller
Sara Skoog Waller, fil.dr i psykologi, är en forskare som specialiserat sig på könsrelaterat våld. Hon undersöker och föreläser om metoder för att motverka och förebygga upprepat våld i nära relationer, särskilt det våld som fortsätter efter separation. Sara betonar vikten av samhällets ansvar i att begränsa förövares möjligheter att fortsätta utöva våld och makt efter separationen.
I hennes föreläsningar framhåller hon de brister som finns i samhällets skyddsnät, såsom ekonomiska, boendemässiga och skyddsmässiga hinder som kvinnor och barn kan stöta på när de lämnar en våldsam relation. Sara pekar också på hur förövare utnyttjar gemensamma barn för att fortsätta utöva makt och kontroll, ofta med hjälp av juridiska processer.
Sammanfattningsvis framhåller Sara vikten av en helhetsstrategi för att stödja och skydda de som lämnar våldsamma relationer, både under och efter separationen. Detta inkluderar åtgärder för ekonomiskt stöd, tillgång till tryggt boende och effektiva skyddsåtgärder för att förhindra fortsatt utsatthet för våld och hot.
12.15 LUNCH
13.15* Advokat Sanna Knutsson
Sanna Knutsson är en erfaren advokat som specialiserat sig på brottmål och vårdnadstvister där våld är inblandat. Hon delar insikter om de komplexa utmaningarna i sitt arbete, särskilt när det gäller att företräda brottsoffer och navigera i vårdnadsmål där våld förekommer. Knutsson betonar de svårigheter som uppstår när domstolar måste väga föräldrars rättigheter mot barnets bästa och säkerhet.
Hon diskuterar även hur domstolen bedömer vårdnadsmål där våld har inträffat och riskerna med att en förälder kan förlora vårdnaden när de agerar för att skydda sina barn från faror. Dessutom belyser hon dilemmat kring umgänge med en missbrukande förälder och behovet av noggrann utvärdering för att säkerställa barnets välbefinnande.
Knutsson efterlyser förändringar i lagstiftningen för att stärka barns rättssäkerhet och öka skyddet för dem från faror. Det kan inkludera tydligare riktlinjer för domstolens bedömning av barns bästa intresse, förbättrad utbildning för rättssystemet om våld mot barn och familjerätt, samt ökade resurser för stöd och skydd för brottsoffer och deras familjer.
14.15 Eftermiddagskaffe och besök hos utställare.
14.45* Vad krävs för att nå konkreta resultat i myndighetsöverskridande samverkan?
Markus Antonsson kommer att presentera viktiga beståndsdelar som behövs när polis och socialtjänst ska samverka för att motverka mäns våld mot kvinnor, och våld i andra nära parrelationer. Han kommer bland annat beskriva hur arbetet med IGOR fungerade och varför det gjorde de, och vilka andra pågående arbeten/initiativ som sker runt om i landet idag. Han kommer även informera om sekretesslagstiftningen, samtycke och varför sekretess är viktigt för den enskilda individen. Avslutningsvis kommer kopplingen och ansvarsförhållandet mellan det civila och offentliga samhället att lyftas upp.
IGOR* var en riktad, operativ och uppsökande arbetsgrupp innehållande specialutbildade poliser och socialsekreterare med kompetens och engagemang i brottskategorin mäns våld mot kvinnor. IGOR-gruppen erbjöd våldsutsatta kvinnor ett utökat psykosocialt och praktiskt stöd samtidigt som de arbetade konsekvensagerande, lagförande och stöttande för och mot männen. Arbetet genomfördes utifrån upparbetat förtroende och tillit från målgruppen. Detta resurskrävande och långsiktiga arbete är något som ordinarie linjeverksamhet hos både polisen och socialtjänsten vanligtvis saknar tid och resurser för. *IGOR = I gemensam organisation mot relationsvåld
15.45 Utvärdering av dagen och avslut.
* Med reservation för ändring i talarordningen